Nyköpings Folkhögskola

Digital vardag - nybörjare, fortsättning, fördjupning

Bilden är ett fotomontage.

Vill du bli vän med och förstå mer av din dator och din mobiltelefon? Vill du använda sociala medier för att hålla kontakt med familj, släkt och vänner? Vill du kunna använda och spara dina bilder och dokument på olika sätt? 

Då är våra kurser Digital vardag 1 (för nybörjare) Digital Vardag 2 (fortsättning) eller Digital Vardag 3 (fördjupning) något för dig. Kursens omfattning är 8-10 timmar per vecka, tre halvdagar i veckan. Kurslängden är 12 veckor. Den vänder sig till dig som saknar, har lite datorvana eller har börjat komma igång.

Efter ansökan testar vi dig för att hitta den nivå som passar dig bäst. Beroende på antal sökande och sökandes förkunskaper sätter vi ihop så jämna grupper som möjligt.

I nybörjarkursen börjar vi med att titta på hur mobilen är uppbyggd och fortsätter sedan att lära hur vi kan hantera teknik och appar. Vi börjar med SMS och MMS och undersöker sedan vad ett användarkonto är och hur du kan skapa olika konton. Hur e-post fungerar och hur du surfar säkert får du också svar på.

Efter introduktionen tittar vi på vad Internet är och vad du kan göra på nätet. Sen lär du känna din smarta telefon, undersöker molntjänster och leker lite med mobilkamerans möjligheter till bra foton, och sedan spara bilder och filmer.

I fortsättningskursen undersöker vi hur datorn är uppbyggd, hur molntjänster och hårddiskar på nätet fungerar. Du lär dig om sociala medier (som Facebook/Messenger, Instagram och YouTube) och testar kanske hur ett Skype-, Messenger- eller Meet-samtal eller möten går till.

Du som redan kan lite kan välja att fördjupa dig i ordbehandling och att jobba med kalkylblad, programmering och liknande.

Du har möjlighet att delta i skolans tillval där olika skapande och mer teoretiska ämnen kommer erbjudas. Dessa ämnen fastställs vid terminsstart.

Kursledare är Thomas Dahlin. För mer information om kursen ring 0155-29 20 80 (växel) eller maila info@nykoping.fhsk.se.

Kurstider hösten 2020
Kursstart: augusti-september
Höstlov: Vecka 44
Kursslut: 16 december

Kursens omfattning
Deltid (8-10 timmar/vecka) i 12 veckor (med höstlovet då ingen undervisning äger rum)

Sista ansökningsdag
Ansök före 15 augusti till höstens kurs. Efter att ansökningstidens gått antar vi löpande fram till kursstart i mån av plats. OBS! Kursen startar vid 12 bekräftade deltagare.

Ansökningsblankett
Ansökningsblankett till kursen hittar du här.

Kostnad 
500 kr/termin för service- och förbrukningsmaterial. 
__________________________

Höststarten 2020 på Nyköpings Folkhögskola och corona

Till hösten planerar skolan att starta kurserna på distans med vissa fysiska träffar. Vi kommer anpassa gruppstorlek, scheman och lokaler för att undervisningen ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt. 

Om Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer tillåter att kurserna startar på plats på skolan, kommer vi göra det. Vill du veta mer om hur just din kurs påverkas,  kontakta expeditionen på 0155-29 20 80 eller info@nykoping.fhsk.se.